Blog

Drama Play, Play At Home, Tips

Θεατρικό Παιχνίδι Στο Σπίτι

Τι είναι το Θεατρικό Παιχνίδι και ποιά τα οφέλη του;

Το θεατρικό παιχνίδι είναι ένα παιχνίδι εμπνευσμένο από το θέατρο. Με τη χρήση μέσων και τεχνικών θεάτρου το παιδί οδηγείται σε ένα ταξίδι γνώσης, ανακάλυψης και χαράς. Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού τα παιδιά χαλαρώνουν, εκφράζονται ελεύθερα, συζητούν, αλληλεπιδρούν, δημιουργούν, ανακαλύπτουν, έρχονται σε επαφή με το σώμα και τα συναισθήματά τους και κυρίως χαίρονται. Βασικός σκοπός του θεατρικού παιχνιδιού είναι να βοηθήσει τα παιδιά να εξωτερικεύσουν τις προσωπικές τους εμπειρίες, ιδέες και συναισθήματα σε ποικίλες εκφραστικές μορφές.
Για τη διεξαγωγή ενός θεατρικού παιχνιδιού πρέπει να υπάρχει ένας εμψυχωτής. Ο εμψυχωτής συντελεί στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών και προϋποθέσεων, ώστε η ομάδα των παιδιών να μπορεί να αλληλεπιδράσει, εκφραστεί, επικοινωνήσει και αναπτύξει σχέσεις. Βασικό συστατικό για την αποτελεσματική λειτουργία της ομάδας είναι η αίσθηση της ασφάλειας, αποδοχής και της αγάπης.

Γονείς και Θεατρικό Παιχνίδι

Καλά η θεωρία…αλλά τι γίνεται στην πράξη; Μπορούν οι γονείς να κάνουν θεατρικό παιχνίδι στο σπίτι;

Για να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο θεατρικό παιχνίδι θα πρέπει να υπάρχουν τέσσερις φάσεις (φάση της απελευθέρωσης – ελεύθερη έκφραση στον χώρο, φάση της αναπαραγωγής – υπόδυση ρόλων, παρουσίαση του δρώμενου με αυτοσχεδιασμό και ανάλυση/συζήτηση – σύγκριση αρχικής ιδέας με τελικής). Αυτό όμως είναι δύσκολο να γίνει χωρίς έναν έμπειρο εμψυχωτή. Παρόλα αυτά οι γονείς μπορούν στο σπίτι να ενθαρρύνουν τα παιδιά σε εύκολες δραστηριότητες θεατρικού παιχνιδιού, όπως για παράδειγμα παιχνίδια ρόλων και παντομίμα
αρχίζοντας από τη νηπιακή ηλικία (3-6 ετών) και συνεχίζοντας μέχρι και τη σχολική ηλικία (6-12 ετών) του παιδιού. Παρακάτω θα δούμε ιδέες για παιχνίδια ρόλων και παντομίμα στο σπίτι!

Παιχνίδια ρόλων

Τα παιχνίδια ρόλων αποτελούν πραγματικές συνθήκες και αναπαραστάσεις της καθημερινότητας. Το παιδί δηλαδή μπαίνει σε διάφορους ρόλους και γίνεται γιατρός, μάγειρας, αστυνόμος, πυροσβέστης, πειρατής, μαμά κ.ά. Για να μπει σωστά στον ρόλο για παράδειγμα ενός γιατρού, θα πρέπει να γνωρίζει ποια υλικά χρησιμοποιεί, πώς εξετάζει τον ασθενή και τι του λέει. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνει σε μεγάλο βαθμό το λεξιλόγιο και την επικοινωνία του.

Υλικά για το σπίτι:

 • ένα κουτί με στολές μεταμφίεσης
 • ένα κουτί με χρωματιστά υφάσματα και διάφορα αξεσουάρ ρουχισμού π.χ.
 • καπέλα, γάντια, μάσκα κ.ά.
 • ένα ή περισσότερα κουτιά με υλικά/αντικείμενα π.χ. μαγειρικά σκεύη κ,ά.

Πράξη
Το παιδί επιλέγει αντικείμενα από τα κουτία και μεταμφίζεται. Αν υπάρχει δυσκολία ή έλλειψη φαντασίας οι γονείς μπορούν να ενθαρρύνουν το παιδί να συμμετέχει σε ένα παιχνίδι ρόλων με διάφορες ερωτήσεις όπως: Βλέπω φωτιά, μπορείς να τη σβήσεις; Θα φτιάξεις ένα κέικ για τα γενέθλια του μπαμπά; Το μωρό είναι άρρωστο, μπορείς να το βοηθήσεις;

Παντομίμα

Οι περισσότεροι έχουμε παίξει παντομίμα και έχουμε βιώσει στιγμές άφθονου γέλιου που ακόμη θυμόμαστε. Φανταστείτε λοιπόν πόσο διασκεδαστικό είναι αυτό το παιχνίδι για ένα παιδί!

Υλικά για το σπίτι:

 • εικόνες/κάρτες με ζώα, επαγγέλματα, αντικείμενα, αθλήματα (τρέξιμο, κολυμπι…), συναισθήματα (χαρά, λύπη…) κ.ά.
 • αντικείμενα σπιτιού όπως μαγειρικά σκεύη, εργαλεία καθαρισμού (σκούπα, σφουγγαρίστρα…) κ.ά.
 • παιχνίδια όπως ζώα, αυτοκινητάκια κ.ά.

Πράξη
To παιδί επιλέγει μια εικόνα/κάρτα, ένα αντικείμενο ή ένα παιχνίδι και προσπαθεί να δείξει τι είδε με κινήσεις και εκφράσεις, ο γονιός μαντεύει και αντίστροφα. Βέβαια, στη νηπιακή ηλικία πολλές φορές είναι δύσκολο τα παιδιά να μη πουν τη λέξη που βλέπουν. Σε αυτή την περίπτωση ο γονιός μπορεί να ενθαρρύνει το παιδί με ερωτήσεις όπως: Πώς μαγειρεύουμε; Πώς είναι κάποιος λυπημένος; Πώς πηδάει το βατραχάκι;

Και τώρα τι; Είστε έτοιμοι για θεατρικό παιχνίδι στο σπίτι;

Και βέβαια! Φορέστε το χαμόγελο και τη διάθεσή σας και ξεκινήστε! Να θυμάστε ότι το παιδί χρειάζεται χώρο και χρόνο για να προσποιηθεί χωρίς παρεμβάσεις. Συγκρατηθείτε και βοηθήστε το!


Καλή σας διασκέδαση!

Μικέλα Θεοχάρη

Events & Meet Ups

Χριστούγεννα με τον Ξυλαράκη και τον Άγιο Βασίλη

Αυτή τη φορά ο Ξυλαράκης και ο Άγιος Βασίλης έρχονται στον Παιδόκηπο!

download

Με αφορμή το αγαπημένο βιβλίο “Ο Ξυλαράκης” των Julia Donaldson και Axel Scheffler, σας προσκαλούμε σε μια Χριστουγεννιάτικη δράση με πολύ παιχνίδι! Ελάτε να ζήσουμε μαζί ένα ταξίδι περιπετειών, να μιλήσουμε για την αλλαγή των εποχών και να γνωρίσουμε τον Άγιο Βασίλη!

Λίγα λόγια για τον Ξυλαράκη:

Μια μέρα ένας σκύλος, μέσα στο παιχνίδι του, παίρνει τον Ξυλαράκη μακριά από την οικογένεια του. Άραγε θα τα καταφέρει να γυρίσει πίσω;

Ο Ξυλαράκης είναι μια ιστορία, για μια μεγάλη περιπέτεια που παρουσιάζει με τον πιο τρυφερό τρόπο τη σημασία της οικογένειας αλλά και την ανάγκη όλων να περνάμε μαζί με τα αγαπημένα μας πρόσωπα τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Σας Περιμένουμε:
> να αναβιώσουμε το παραμύθι παρέα με τον Ξυλαράκη.
> να παίξουμε σε παραλία (μα μέσα στα Χριστούγεννα; ω ναι!).
> να δούμε χιονάνθρωπο.
> να τραγουδήσουμε όλοι μαζί κάλαντα.
> να ξεκολλήσουμε τον Αη-Βασίλη από το τζάκι!
> και φυσικά να φτιάξουμε τον δικό μας Ξυλαράκη!

Πες μου.. πού και πότε;;;

Prismen, Kultursalen, Holmbladsgade 71, 2300 København S, Danmark
Κυριακή 15/12/2019
Κόστος συμμετοχής: 150 DKK ανά παιδί
***Δωρεάν συμμετοχή για τα επίσημα μέλη του συλλόγου***
Απαραίτητη κράτηση θέσης
Τηλ: 27528416

Συνοψίζοντας:

> Επαναλαμβάνουμε: ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ κράτηση θέσης. Το επαναλαμβάνουμε κάθε φορά, πρέπει να ξέρουμε τα παιδάκια που θα έρθουν ώστε να έχουμε αρκετά υλικά ανάλογα με τη δράση και να μη μείνει κάποιο παιδάκι παραπονεμένο. Αν δηλώσετε συμμετοχή και τελικά δεν έρθετε, το καταλαβαίνουμε απόλυτα. Συμβαίνουν πολλά όταν έχουμε μικρά παιδάκια. Αλλά αν η πρόθεση είναι να έρθετε παρακαλούμε πολύ επικοινωνήστε μαζί μας ώστε να κρατήσετε θέση.
> Η δραστηριότητα αρχίζει στις 10.30 και τελειώνει στις 11.30, ώρα που η αίθουσα πρέπει να αδειάσει για να την παραδώσουμε.
> Εάν θέλετε και εφόσον έχετε, φέρτε μαζί σας ένα τριγωνάκι για να πούμε τα κάλαντα και ένα φτυαράκι από αυτά που πέρνουμε στη παραλία για την άμμο.
> Facebook event: https://www.facebook.com/events/1200052843525738/

 

Events & Meet Ups

Ένας χρόνος Παιδόκηπος: Πάρτι με τους Δώδεκα Θεούς του Ολύμπου!

Ο Παιδόκηπος επιστρέφει με εορταστική διάθεση!

70936812_2566653323562177_8630040343775019008_n
POPI IS BACK!

Κλείσαμε ένα χρόνο από την ίδρυσή μας και αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε τη χρονιά με ένα πάρτι! Και επειδή η ημερομηνία είναι και πολύ κοντά στο Halloween, το πάρτι μας θα είναι θεματικό. Ετοιμαστείτε για Halloween αλά Ελληνικά!

Αυτή τη φορά, θα παίξουμε με τους 12 Θεούς του Ολύμπου και σας προ(σ)καλούμε, εφόσον θέλετε, να ντυθείτε αντίστοιχα και να γεμίσει το δωμάτιο Δία, Αθηνά, Ποσειδώνα κλπ!

Πες μου.. πού και πότε;;;

 • Prismen, Kultursalen, Holmbladsgade 71, 2300 København S, Danmark
 • Κυριακή 27.10.2019, ώρα: 10:30
 • Κόστος συμμετοχής: 150 DKK ανά παιδί *Δωρεάν συμμετοχή για τα επίσημα μέλη του συλλόγου*
 • Απαραίτητη κράτηση θέσης – Τηλ: 27528416

Ετοιμαστείτε για παιχνίδι και χορό!

Συνοψίζοντας:

 • Επαναλαμβάνουμε: ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ κράτηση θέσης. Το επαναλαμβάνουμε κάθε φορά, πρέπει να ξέρουμε τα παιδάκια που θα έρθουν ώστε να έχουμε αρκετά υλικά, φαγητά κλπ και να μη μείνει κάποιο παιδάκι παραπονεμένο. Αν δηλώσετε συμμετοχή και τελικά δεν έρθετε, το καταλαβαίνουμε απόλυτα. Συμβαίνουν πολλά όταν έχουμε μικρά παιδάκια. Αλλά αν η πρόθεση είναι να έρθετε παρακαλούμε πολύ επικοινωνήστε μαζί μας ώστε να κρατήσετε θέση.
 • Το πάρτι είναι μασκέ με θέμα 12 Θεοί του Ολύμπου. Τα παιδιά μπορούν να ντυθούν σχετικά με το θέμα ή και κάτι άλλο αν θέλουν. Ή και να μην μασκαρευτούν. Ανάλογα με τα κέφια του παιδιού 🙂
 • Το πάρτι μας αρχίζει στις 10.30 και τελειώνει στις 12.45, ώρα που η αίθουσα πρέπει να αδειάσει για να την καθαρίσουμε και να την παραδώσουμε.
 • Θα υπάρχει νέκταρ και αμβροσία για τα παιδιά, θα τραγουδήσουμε και Χρόνια Πολλά και θα σβήσουμε κεράκι για τον Παιδόκηπο!

 

Facebook event: https://www.facebook.com/events/869213080145712/

Events & Meet Ups

Η Πρώτη Συνάντηση του Παιδόκηπου!

Στις 19 Ιανουαρίου 2019 πραγματοποιήσαμε τη πρώτη μας συνάντηση!

51073001_2230315457019817_6177819261361192960_n.jpg

Παίξαμε διάφορα παιχνίδια γνωριμίας, τραγουδήσαμε, χορέψαμε, παίξαμε μουσική, μιμηθήκαμε διάφορα ζώα, ζωγραφίσαμε και περάσαμε πολύ όμορφα.

Η επόμενη συνάντησή μας θα πραγματοποιηθεί στις 16 Φεβρουαρίου. Μάθε περισσότερα εδώ για το πώς να κρατήσεις θέση και έλα να παίξουμε με εικόνες και ήχους στα Ελληνικά! Να δώσουμε χώρο στην έμφυτη τάση των παιδιών να εξερευνούν, να δρουν και να αντιδρούν, να μιμούνται και να αναπαριστούν, να δημιουργήσουμε ευκαιρίες αλληλεπίδρασης μεταξύ τους, με σεβασμό στον ρυθμό τους, αλλά και τον ενθουσιασμό τους.

Language & Communication Development

Η Ανάπτυξη της Γλώσσας & των Δεξιοτήτων Επικοινωνίας στην Προσχολική Ηλικία

Γλώσσα:

Ένα φωνητικό-ακουστικό σύστημα συμβατικών σημείων για την διατύπωση και συναλλαγή απόψεων, γνώσεων και πληροφοριών, καθώς και την μετάδοσή τους από γενιά σε γενιά, το οποίο βασίζεται σε νοητικές διαδικασίες και καθορίζεται από το εκάστοτε κοινωνικό σύστημα.

(Bussmann)

 

Η γλώσσα αποτελεί τον πυρήνα της συνολικής ψυχολογικής και γνωστικής ανάπτυξης ενός παιδιού. Ειδικά στην περίοδο της νηπιακής ηλικίας, η νοητική και κοινωνική ζωή των παιδιών μετασχηματίζεται εντελώς χάρη στην εκρηκτική ανάπτυξη της ικανότητας τους να κατανοούν και να χρησιμοποιούν τη γλώσσα. Ενώ στην ηλικία των 18 μηνών ένα νήπιο χρειάζεται τους ενηλίκους του στενού του περιβάλλοντος ως «μεταφραστές» των γλωσσικών του μηνυμάτων και η επικοινωνία του με τον κόσμο εξαρτάται από την ακρίβεια με την οποία τα άλλα άτομα θα «μαντέψουν» αυτά που λέει, στην ηλικία των 3 ετών τα περισσότερα νήπια είναι σε θέση να μοιραστούν τις σκέψεις τους με άλλους χωρίς σχεδόν κανένα γλωσσικό εμπόδιο. Υπάρχει τεράστια πρόοδος στο συντακτικό, δηλαδή στους τρόπους με τους οποίους το παιδί οργανώνει τις λέξεις που εκφράζει, ενώ εξίσου σημαντική είναι η πρόοδος που παρουσιάζεται στο σημασιολογικό τομέα, δηλαδή στα νοήματα που εκφράζει το παιδί, όπως και στη γενικότερη ικανότητα γλωσσικής επικοινωνίας.

Το λεξιλόγιο παρουσιάζει ραγδαία αύξηση κατά τη διάρκεια της προσχολικής ηλικίας. Τα παιδιά προσθέτουν περίπου 50 λέξεις κάθε μήνα στο λεξιλόγιό τους (Τζουριάδου, 1995). Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά ηλικίας 4 έως 5 ετών χρησιμοποιούν περί τις 2 χιλιάδες λέξεις (Justice & Pence, 2008), ενώ αντιλαμβάνονται, κατά μέσο όρο, περί τις 4 έως 5 χιλιάδες λέξεις (Brisk & Harrington, 2007. Οικονομίδης, 2003α). Το παραγωγικό / εκφραστικό λεξιλόγιο των νηπίων, δηλαδή το σύνολο των λέξεων που μπορούν να παράγουν είναι πολύ πιο περιορισμένο από το προσληπτικό λεξιλόγιο, δηλαδή το σύνολο των λέξεων που μπορούν να αντιληφθούν και να κατανοήσουν (Melka, 1997). Η διαδικασία της απόκτησης καινούριων λέξεων είναι χρονοβόρα. Ακούγοντας μια λέξη για πρώτη φορά το παιδί κάνει μια αρχική υπόθεση για τη σημασία της. Αργότερα την αναθεωρεί και βαθμιαία τη διαφοροποιεί ώσπου να συμπέσει με τη σημασία που η λέξη αυτή έχει για τους ενηλίκους.

happy-1720748_1920

Στάδια Ανάπτυξης της Γλώσσας

 • 12ος μήνας: Πρώτες πραγματικές λέξεις. Οι πρώτες αυτές μεμονωμένες λέξεις χαρακτηρίζονται μάλιστα ως ολοφράσεις, αφού το παιδί προσπαθεί με μια λέξη να εκφράσει σχέσεις ανάμεσα σε αντικείμενα και πρόσωπα, και όχι απλώς να κατονομάσει δραστηριότητες ή πράγματα.
 • 18ος μήνας: τηλεγραφικός λόγος: συνδυασμός 2, 3 λέξεων και σχηματισμός απλών προτάσεων. Σημαντικές παραλείψεις.
 • 2 ετών: Ολοκληρωμένες, πιο πολύπλοκες προτάσεις που αποτελούνται όχι μόνο από ουσιαστικά και ρήματα αλλά και από βοηθητικά μέρη του λόγου.
 • 3 ετών: Κατάκτηση μορφολογικών και γραμματικών κανόνων για την κλίση των ρημάτων και των ουσιαστικών και για τον σχηματισμό του πληθυντικού αριθμού. Παρατηρούνται λάθη λόγω της τάσης γενίκευσης της χρήσης των κανόνων αυτών. Για παράδειγμα, χρήση αύξηση ε- στην κλίση των παρελθοντικών χρόνων, δηλαδή σχηματίζουν τύπους όπως έθελε αντί για ήθελε.
 • 4 – 4.5 ετών: Φαινόμενο γενικεύσεων του πλάτους της έννοιας, κατά το οποίο παρατηρείται η αντιστοίχιση της λέξης με τη σημασία της χωρίς, όμως, να έχει επιτευχθεί πλήρως η κατανόησή της.
 • 6 ετών: Αφηρημένες και σύνθετες γλωσσικές δομές, χρήση εκφράσεων που μοιάζουν με αυτές που χρησιμοποιούν οι ενήλικες.

Όλα όμως τα παιδιά δεν αναπτύσσονται με τον ίδιο ρυθμό. Άλλα αναπτύσσονται γρηγορότερα, άλλα με βραδύτερο ρυθμό και άλλα παρουσιάζουν σημαντική καθυστέρηση. Η καθυστέρηση λόγου και ομιλίας είναι ένα συχνό φαινόμενο στην παιδική ηλικία, που μάλιστα παρουσιάζεται έως και στο 32% του φυσιολογικού πληθυσμού. Η κατάκτηση των γλωσσικών δεξιοτήτων ποικίλλει χρονολογικά από παιδί σε παιδί και πολλά παιδιά που παρουσιάζουν μικρή καθυστέρηση στο λόγο εξελίσσονται απόλυτα φυσιολογικά. Συγκεκριμένα το 60% των παιδιών που βρίσκονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου, αναπτύσσει τελικά μέχρι και την ηλικία των 3 ετών φυσιολογική ομιλία.

Το τελικό προϊόν της γλωσσικής ανάπτυξης είναι αποτέλεσμα της δυναμικής αλληλεπίδρασης δύο παραγόντων, της ωρίμανσης και της μάθησης. Σύμφωνα με τον Vygotksy, η εκμάθηση και η ανάπτυξη της γλώσσας συντελείται μέσα στα πλαίσια των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων των παιδιών με τους άλλους ανθρώπους, και ιδιαιτέρως με τους γονείς τους.

Η Συμβολή των Γονέων στη Γλωσσική Ανάπτυξη των Παιδιών

Πώς θα βοηθήσετε το παιδί σας να μιλήσει; Με ποιούς τρόπους μπορεί η γονική συμπεριφορά να επηρεάσει τη γλωσσική ανάπτυξη ενός νηπίου;

Συμβουλές ανάπτυξης λόγου

 • Πρώιμη παροχή ερεθισμάτων: Η παροχή ερεθισμάτων συμβάλλει καταλυτικά στη μεγαλύτερη και πλουσιότερη ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου. Παίξτε με το παιδί σας, διαβάστε του βιβλία, μιλήστε το, βγάλτε το βόλτα και περιγράψτε όσα συναντάτε στο δρόμο. Πάντα με ισορροπία φροντίστε ώστε το παιδί να εκτίθεται σε διάφορα ερεθίσματα στη διάρκεια της ημέρας.
 • Ενημερωθείτε σωστά και εκπαιδευτείτε να αναγνωρίζετε το στάδιο στο οποίο βρίσκετε το παιδί σας. Κάθε στάδιο έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και ανάγκες, συνεπώς χρήζει διαφορετικής προσέγγισης.
 • Μη διορθώνετε τα αναμενόμενα ανά στάδιο λάθη του παιδιού: Αφενός το παιδί δεν θα μπορεί ακόμα να κατανοήσει τις διορθώσεις σας, και αφετέρου μπορεί να μειωθεί ο αυθορμητισμός του να δοκιμάζει νέες λέξεις. Τα νήπια των οποίων η γλώσσα διορθώνεται συνεχώς, στην ηλικία των 3 ετών τείνουν να έχουν μικρότερο λεξιλόγιο από εκείνα στα οποία επιτρέπεται να εκφραστούν ελεύθερα και δεν διακατέχονται συνεχώς από το φόβο της κριτικής. Αυτό που έχει αποδειχθεί πιο αποτελεσματικό είναι όταν οι γονείς μιλούν με όσο πιο φυσικό τρόπο γίνεται στα παιδιά τους και ταυτόχρονα κάνουν προσπάθεια να κατανοήσουν το νόημα αυτών που λέει το παιδί με τον ιδιαίτερο τρόπο του.
 • Ακούστε το παιδί σας: Ένα σημαντικό στοιχείο της επικοινωνίας είναι η ικανότητα του ατόμου να «ακούει» τους άλλους. Για να μάθει το παιδί να ακούει τους άλλους, πρέπει πρωτίστως οι γονείς, να δίνουν προσοχή και να ακούν οι ίδιοι. Είναι σημαντικό για το νήπιο να παίρνει άμεση ανταπόκριση σε αυτά που λέει ή ρωτά, επειδή αυτό του δείχνει τόσο ότι γίνεται κατανοητό από τους άλλους όσο και ότι αξίζει τον κόπο να συνομιλεί με τους άλλους. Τα νήπια μιλούν μόνο όταν τα ίδια καταλαβαίνουν τι λένε (μπορεί οι άλλοι να μην καταλαβαίνουν, αλλά αυτό είναι άσχετο!). Γονείς ή νηπιαγωγοί μπορούν να βοηθήσουν το νήπιο σε σημαντικό βαθμό αν δίνουν προσοχή και ερμηνεύουν ορθά κάποιες ενδείξεις του και αν υποστηρίζουν και μεγιστοποιούν αυτά που είναι ικανό να πει, παρά αν προσπαθούν συνεχώς να του διδάξουν καινούρια πράγματα που είναι πέρα από τις δυνατότητες του.
 • Παρέχοντας ορθά γλωσσικά μοντέλα: Χρησιμοποιούμε απλές προτάσεις στα μικρά παιδιά (κάτω των τριών χρόνων), αλλά πάντοτε με ορθή προφορά των λέξεων. Αποφύγετε «μωρουδίστικες» λέξεις. Για τα πιο μεγάλα παιδιά (πάνω από τριών ετών) δεν φοβόμαστε να χρησιμοποιήσουμε «δύσκολες», κατά την γνώμη μας, ως προς την προφορά ή την εννοιολογική ερμηνεία λέξεις. Ακόμα και αν τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν την σημασία τους και δυσκολεύονται με την προφορά τους, σταδιακά μέσα από την χρήση τους κατανοούν πότε αυτές χρησιμοποιούνται, τις συνδέουν δηλαδή με τις αντίστοιχες επικοινωνιακές περιστάσεις και τις αποκωδικοποιούν.
 • Εφαρμόζοντας την ενεργητική μάθηση: Για το αεικίνητο νήπιο, το «μαθαίνω» σημαίνει «κάνω πράγματα» και όχι «διδάσκομαι παθητικά». Τα νήπια είναι τόσο απασχολημένα να τρέχουν από τη μια δραστηριότητα στην άλλη ώστε συνήθως μαθαίνουν διάφορα πράγματα καθ’ οδών Συσχετίζουν τις λέξεις άμεσα με τις πράξεις και έτσι μπορούν να μάθουν με περισσότερη ευκολία αν λαμβάνουν μέρος ενεργά στα διάφορα συμβάντα. Για παράδειγμα, έχουμε ένα δίσκο με διάφορα φρούτα. Αν το νήπιο εμπλακεί ενεργά μαζί μας στην παρασκευή της φρουτοσαλάτας, θα μάθει πολύ πιο εύκολα και γρήγορα τα ονόματα των φρούτων. Επιπλέον, η ποικιλία χρωμάτων και σχημάτων θα αποσπάσουν τόσο πολύ την προσοχή του που πιθανότατα θα δημιουργήσει στο μυαλό του σταθερούς συσχετισμούς ανάμεσα στα αντικείμενα και στα αντίστοιχα ονόματα τους. Η κατάκτηση της γλώσσας είναι μια ενεργός διαδικασία, και όσο περισσότερο τα παιδιά καλούνται να συμμετάσχουν, τόσο πιο θετικό είναι το τελικό αποτέλεσμα.
 • Συγκεντρωθείτε στο τώρα: τα νήπια δεν αρέσκονται να μιλούν για πράγματα που δεν είναι του άμεσου παρόντος και σε τέτοιες περιπτώσεις η προσοχή τους αποσπάται πολύ γρήγορα σε άλλα πράγματα και η συνομιλία είναι πολύ μικρής διάρκειας. Βρείτε ευκαιρίες για μάθηση στο «τώρα» με βάση το ενδιαφέρον του παιδιού επί του παρόντος. Περιγράψτε κάθε κίνησή σας όταν μαγειρεύετε, καθαρίζετε, οδηγείτε, ψωνίζετε π.χ. «τώρα κόβουμε τις πατάτες και θα βάλουμε μέσα και λίγο αλάτι,» «Περιμένουμε να ανάψει το φανάρι πράσινο. Μετά θα στρίψουμε δεξιά.».
 • Διαλέξτε με προσοχή τα παιχνίδια του παιδιού: Πολλές λέξεις, όπως για παράδειγμα τα χρώματα ή τα σχήματα, πρέπει να διδαχθούν άμεσα, επειδή το νήπιο δεν μπορεί να τα μάθει τόσο εύκολα μέσα από τυχαίες συνδιαλέξεις. Για το σκοπό αυτό κυκλοφορούν στο εμπόριο διάφορα παιγνίδια, με τα οποία ωστόσο πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί. Τα περισσότερα προσπαθούν να διδάξουν στο παιδί πολλά πράγματα ταυτοχρόνως. Το παιδί που παλεύει να μάθει τα χρώματα μάλλον θα συγχυστεί αν βρεθεί αντιμέτωπο μαζί και ταυτοχρόνως με χρώματα, σχήματα και ταίριασμα σχημάτων σε puzzle! Το νήπιο θα μάθει με περισσότερη ευκολία αν έχει την ευκαιρία να στρέφει την προσοχή του σε ένα πράγμα κάθε φορά.
 • «Χτίστε» τις προτάσεις των παιδιών: Από την ηλικία των 2 χρόνων, όπου το παιδί αρχίζει να βάζει δύο λέξεις μαζί, μέχρι ακόμα και την ηλικία των 5 χρόνων, μπορούμε να ενισχύουμε την παραγωγή φράσεων ή προτάσεων των παιδιών «χτίζοντας» πάνω στις προτάσεις που ήδη χρησιμοποιούν προσθέτοντας 1-3 λέξεις στην υπάρχουσα πρόταση. Η επέκταση των προτάσεων είναι ένα σημαντικό βοήθημα για το νήπιο και ένας τρόπος τόσο για να πάρει καθαρά το μήνυμα ότι το ακούμε προσεκτικά, όσο και για να εμπλουτίσομε το λεξιλόγιο του. Επίσης, τους κάνουμε συμπληρωματικές ερωτήσεις για να τα ενθαρρύνουμε να περιγράψουν με πιο πολλές λέξεις τις σκέψεις τους. Για παράδειγμα, όταν το τρίχρονο παιδί λέει «να πάμε βόλτα» και δείχνει το αυτοκίνητο, ο ενήλικας επαναλαμβάνει και προσθέτει «να πάμε βόλτα με το αυτοκίνητο». Ή σαν μια άλλη εναλλακτική προσέγγιση ρωτάμε το παιδί «Πώς θα ήθελες να πάμε βόλτα;». Η τακτική επέκτασης των προτάσεων του παιδιού δεν περιλαμβάνει άμεση διόρθωση των λέξεων ή της γραμματικής που χρησιμοποιεί το παιδί. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, δεν είναι καθόλου εποικοδομητικό να ασκείται συνεχώς κριτική και να διορθώνεται το παιδί ξανά και ξανά όταν προσπαθεί να επικοινωνήσει.