Drama Play, Play At Home, Tips

Θεατρικό Παιχνίδι Στο Σπίτι

Τι είναι το Θεατρικό Παιχνίδι και ποιά τα οφέλη του;

Το θεατρικό παιχνίδι είναι ένα παιχνίδι εμπνευσμένο από το θέατρο. Με τη χρήση μέσων και τεχνικών θεάτρου το παιδί οδηγείται σε ένα ταξίδι γνώσης, ανακάλυψης και χαράς. Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού τα παιδιά χαλαρώνουν, εκφράζονται ελεύθερα, συζητούν, αλληλεπιδρούν, δημιουργούν, ανακαλύπτουν, έρχονται σε επαφή με το σώμα και τα συναισθήματά τους και κυρίως χαίρονται. Βασικός σκοπός του θεατρικού παιχνιδιού είναι να βοηθήσει τα παιδιά να εξωτερικεύσουν τις προσωπικές τους εμπειρίες, ιδέες και συναισθήματα σε ποικίλες εκφραστικές μορφές.
Για τη διεξαγωγή ενός θεατρικού παιχνιδιού πρέπει να υπάρχει ένας εμψυχωτής. Ο εμψυχωτής συντελεί στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών και προϋποθέσεων, ώστε η ομάδα των παιδιών να μπορεί να αλληλεπιδράσει, εκφραστεί, επικοινωνήσει και αναπτύξει σχέσεις. Βασικό συστατικό για την αποτελεσματική λειτουργία της ομάδας είναι η αίσθηση της ασφάλειας, αποδοχής και της αγάπης.

Γονείς και Θεατρικό Παιχνίδι

Καλά η θεωρία…αλλά τι γίνεται στην πράξη; Μπορούν οι γονείς να κάνουν θεατρικό παιχνίδι στο σπίτι;

Για να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο θεατρικό παιχνίδι θα πρέπει να υπάρχουν τέσσερις φάσεις (φάση της απελευθέρωσης – ελεύθερη έκφραση στον χώρο, φάση της αναπαραγωγής – υπόδυση ρόλων, παρουσίαση του δρώμενου με αυτοσχεδιασμό και ανάλυση/συζήτηση – σύγκριση αρχικής ιδέας με τελικής). Αυτό όμως είναι δύσκολο να γίνει χωρίς έναν έμπειρο εμψυχωτή. Παρόλα αυτά οι γονείς μπορούν στο σπίτι να ενθαρρύνουν τα παιδιά σε εύκολες δραστηριότητες θεατρικού παιχνιδιού, όπως για παράδειγμα παιχνίδια ρόλων και παντομίμα
αρχίζοντας από τη νηπιακή ηλικία (3-6 ετών) και συνεχίζοντας μέχρι και τη σχολική ηλικία (6-12 ετών) του παιδιού. Παρακάτω θα δούμε ιδέες για παιχνίδια ρόλων και παντομίμα στο σπίτι!

Παιχνίδια ρόλων

Τα παιχνίδια ρόλων αποτελούν πραγματικές συνθήκες και αναπαραστάσεις της καθημερινότητας. Το παιδί δηλαδή μπαίνει σε διάφορους ρόλους και γίνεται γιατρός, μάγειρας, αστυνόμος, πυροσβέστης, πειρατής, μαμά κ.ά. Για να μπει σωστά στον ρόλο για παράδειγμα ενός γιατρού, θα πρέπει να γνωρίζει ποια υλικά χρησιμοποιεί, πώς εξετάζει τον ασθενή και τι του λέει. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνει σε μεγάλο βαθμό το λεξιλόγιο και την επικοινωνία του.

Υλικά για το σπίτι:

  • ένα κουτί με στολές μεταμφίεσης
  • ένα κουτί με χρωματιστά υφάσματα και διάφορα αξεσουάρ ρουχισμού π.χ.
  • καπέλα, γάντια, μάσκα κ.ά.
  • ένα ή περισσότερα κουτιά με υλικά/αντικείμενα π.χ. μαγειρικά σκεύη κ,ά.

Πράξη
Το παιδί επιλέγει αντικείμενα από τα κουτία και μεταμφίζεται. Αν υπάρχει δυσκολία ή έλλειψη φαντασίας οι γονείς μπορούν να ενθαρρύνουν το παιδί να συμμετέχει σε ένα παιχνίδι ρόλων με διάφορες ερωτήσεις όπως: Βλέπω φωτιά, μπορείς να τη σβήσεις; Θα φτιάξεις ένα κέικ για τα γενέθλια του μπαμπά; Το μωρό είναι άρρωστο, μπορείς να το βοηθήσεις;

Παντομίμα

Οι περισσότεροι έχουμε παίξει παντομίμα και έχουμε βιώσει στιγμές άφθονου γέλιου που ακόμη θυμόμαστε. Φανταστείτε λοιπόν πόσο διασκεδαστικό είναι αυτό το παιχνίδι για ένα παιδί!

Υλικά για το σπίτι:

  • εικόνες/κάρτες με ζώα, επαγγέλματα, αντικείμενα, αθλήματα (τρέξιμο, κολυμπι…), συναισθήματα (χαρά, λύπη…) κ.ά.
  • αντικείμενα σπιτιού όπως μαγειρικά σκεύη, εργαλεία καθαρισμού (σκούπα, σφουγγαρίστρα…) κ.ά.
  • παιχνίδια όπως ζώα, αυτοκινητάκια κ.ά.

Πράξη
To παιδί επιλέγει μια εικόνα/κάρτα, ένα αντικείμενο ή ένα παιχνίδι και προσπαθεί να δείξει τι είδε με κινήσεις και εκφράσεις, ο γονιός μαντεύει και αντίστροφα. Βέβαια, στη νηπιακή ηλικία πολλές φορές είναι δύσκολο τα παιδιά να μη πουν τη λέξη που βλέπουν. Σε αυτή την περίπτωση ο γονιός μπορεί να ενθαρρύνει το παιδί με ερωτήσεις όπως: Πώς μαγειρεύουμε; Πώς είναι κάποιος λυπημένος; Πώς πηδάει το βατραχάκι;

Και τώρα τι; Είστε έτοιμοι για θεατρικό παιχνίδι στο σπίτι;

Και βέβαια! Φορέστε το χαμόγελο και τη διάθεσή σας και ξεκινήστε! Να θυμάστε ότι το παιδί χρειάζεται χώρο και χρόνο για να προσποιηθεί χωρίς παρεμβάσεις. Συγκρατηθείτε και βοηθήστε το!


Καλή σας διασκέδαση!

Μικέλα Θεοχάρη

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s